»

Vaarbewijs halen? Vaarbewijs

Met een VBO cursus slaagt u gegarandeerd voor het examen vaarbewijs

Examen 2014
Struikelblokken      Extra oefenvragen

Vaarbewijs cursussen 

Gratis proefexamens vaarbewijs 1 en 2

 >> Bekijk al onze vaarbewijs cursussen <<

 

Vaarbewijsplicht

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor de volgende categorieën:

 • Een schip met een lengte van 15 t/m 25 meter dat niet bedrijfsmatig wordt gebruikt;
 • Een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of voor bedrijfsmatig gebruik bestemd is;
 • Een sleep- of duwboot die niet wordt gebruikt om een schip met een lengte van 20 meter of meer te slepen, langszij mee te voeren of te duwen;
 • Een motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die een snelheid van meer dan 20 kilometer per uur kan bereiken; dit laatste betekent dat je ook een Klein Vaarbewijs nodig hebt voor een kleine bijboot (met buitenboordmotor) of een jetski.  

Klein Vaarbewijs 1 of 2?

De vaarbewijsplicht wordt bepaald door de boot (groot/klein, snel/langzaam). Klein Vaarbewijs 1 of Klein Vaarbewijs 2 is afhankelijk van uw vaargebied.

 • Voor klein binnenwater, rivieren, kanalen en meren is Vaarbewijs 1 vereist.
 • Voor ruime binnenwateren zoals Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en Wester- en Oosterschelde is Vaarbewijs 2 verplicht. 

Als u met een relatief grote boot (15 - 25m) alleen op de rivieren, kanalen of meren vaart, is Vaarbewijs 1 voldoende. Als u met een jetski op het IJsselmeer vaart, heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Als u alleen op zee vaart en geen havens binnenloopt, heeft u geen Vaarbewijs nodig.

Groot Pleziervaartbewijs (GPb)

Voor pleziervaartuigen met een lengte van 25 tot 40 meter dient u een beperkt groot vaarbewijs te halen. De VAMEX neemt de examens af. Een variant van het beperkt groot vaarbewijs is het Groot Pleziervaart (GPb).

Medische verklaring

Om het vaarbewijs te verkrijgen moet men geslaagd zijn voor het examen en fysiek in staat een boot te besturen. Aan welke lichamelijke eisen men moet voldoen vindt u op de website van VAMEX. Klik hier voor informatie over de medische verklaring vaarbewijs.Klik hier voor een demonstratie van een Cursus Klein Vaarbewijs (VB 1).

Auteur: Ben Ros

 

Vaarbewijs cursus in Groningen| Vaarbewijs cursus in Friesland| Vaarbewijs cursus in Drenthe| Vaarbewijs cursus in Gelderland| Vaarbewijs cursus in Flevoland| Vaarbewijs cursus in Overijssel| Vaarbewijs cursus in Utrecht| Vaarbewijs cursus in Noord Holland| Vaarbewijs cursus in Zuid Holland| Vaarbewijs cursus in Noord Brabant| Vaarbewijs cursus in Zeeland| Vaarbewijs cursus in Limburg|

 
  Examen
trainer
Online
cursus
Dag
cursus
Avond
cursus
Schriftelijke
cursus
Vaarbewijs-1 (VB-1) vink vink vink vink vink
Vaarbewijs 2 (VB-2) vink vink vink vink vink
Combinatie VB-1 + VB-2 vink vink   vink vink
hr
hr

Demo online cursus Vaarbewijs 1

Klik hier of op de foto om naar de demo te gaan!

hr

Demo online cursus Vaarbewijs 2

Klik hier om naar de demo te gaan!

hr
 • Reactie van Yvonne

  "Dankuwel voor al uw hulp,
  Ik ben vanochtend geslaagd voor deel 2
  Groetjes, Yvonne Kok.
  )"
 • Reactie van Peter

  "Beste medewerkers van Vaarbewijsopleidingen,
  Hierbij wil ik u bedanken voor de coulance bij de verlenging van mijn online cursus KVB 1&2. U heeft mij zeer vriendelijk en behulpzaam te woord gestaan bij mijn telefonische vragen. Kortom ik zal uw cursus en opleidingen voor de watersport bij iedereen aanbevelen. De cursus omvatte veel theorie maar door de memotrainingen werd alles op een gegeven ogenblik helder en duidelijk.
  M.v.g. Peter)"
 • Reactie van Jeffrey

  "In een keer geslaagd voor zowel vaarbewijs 1 als 2. Erg blij mee! De online cursus was duidelijk en stimuleerde om steeds weer opnieuw te oefenen. Het heeft mij zeker geholpen om de theorie tot me te nemen. Helaas werkte het niet op de iPad, maar op de laptop super! M.v.g. Jeffrey

  )"
 • Reactie van Matty

  "Geachte,
  Graag wilde ik middels deze weg laten weten dat ik geslaagd ben voor mijn vaarbewijs en dat in een keer. Bedankt voor de fijne cursus en duidelijke les stof. Al met al een hele fijne en duidelijke cursus.
  Groet, Matty Laros
  )"
 • Reactie van Eric S

  "Impulsief een bootje gekocht met teveel PK. Oh ja vaarbewijs halen! Zonder enige voorkennis begonnen aan deze online-module, in 3 avonden van 17:00 tot 00:00 alle leerstof tot me genomen en geslaagd met 62 in 1 keer! Overzichtelijke online-module, duidelijk en duidelijk geschreven door mensen met veel ervaring. Absoluut een aanrader! Groet, Eric)"
 • Reactie van Alain

  "Hoi Ben, ik zie net u mail. Bedankt ik heb het gehaald maar in het examen staan ook rare vragen. Eigenlijk zouden de leraren inzage moeten krijgen om het te kunnen beoordelen. mvg alain fokkens)"
 • Reactie van Marlo de Kat

  "Na 4 weken de verlossende woorden ontvangen 'GESLAAGD VOOR TKN'. Omdat ik drie keer de coŲrdinaten in het verkeerde vak had ingevuld, was de uitslag best spannend. Dankzij de bijzonder goede on-linecursus in combi met vier avonden voor vragen de grote hoeveelheid studiestof meester geworden. Nu de theorie in praktijk brengen! M.v.g. Marlo)"
 • Reactie van Hendrik van Dok

  "Aanvankelijk met enige terughoudendheid aan de cursus Marcom B begonnen, dit met name omdat ik in het buitenland woon en hier een vergelijkbare cursus zou kunnen volgen. Ik ben heel blij dat ik deze cursus bij VBO heb gedaan, de behulpzaamheid en vakbekwaamheid van de mensen bij VBO was uitmuntend! (ook na het examen). Ik heb me zojuist ingeschreven voor de TKN online en weer: alles super geregeld! Nu nog even leren en dan ergens in het na-jaar examen.
  Ik vind het een aanrader!
  M.v.g. Hendrik van Dok)"
 • Reactie van Terry

  "Goedemorgen,
  Voor mijn GMDSS module heb ik zaterdag theorie examen en gisteren heb ik mijn praktijkexamen afgelegd en beide heb ik met een goed resultaat afgerond. Ik wil jullie bedanken voor het overzichtelijk cursusmateriaal, mogelijkheid tot het stellen van vragen en de snelle/accurate/prettig secretariaat. Ik ben ook erg te spreken over de praktijkdag. Op deze wijze ben je meer thuis met de apparatuur waardoor je met een prettig gevoel met je apparatuur aan de slag kan gaan en experimenteren. Nogmaals bedankt en waarschijnlijk tot de volgende cursus (ik vermoed kustnavigatie).
  Met vriendelijke groet, Terry Kramer Freher
  )"
 • Reactie van D. Wijnen.

  "Geachte Heer / Mevrouw,
  Heb deze cursus in ca. 4 dagen doorlopen. (Wel elke avond ruim 5-6 uur leren) en daarna in aanloop naar het examen elke dag memo trainingen doen en proefexamens maken. (Welke ik elke keer ruim voldoende haalde 85 tot 96%. Doch viel het examen me zwaar, de vragen werden vaak moeilijker gesteld en er zaten zelfs enkele vragen bij die in de cursus niet worden behandeld. (o.a. stuurautomaten) Uiteraard ben ik wel tevreden en in 1x geslaagd. M.v.g. D. Wijnen)"
hr

Review ratings

Bekijk de reviews vier en halve ster (6) van de 955
Vaarbewijs cursus 9 van 10 op basis van 955 beoordelingen. 6 gebruikersrecensies.