Boeken Studiewijzer Stuurbrevet

Studiewijzer Stuurbrevet
Kosten: € 24,-

Beste cursusboek voor Belgie

Nieuwe druk

In deze vernieuwde 5e druk wordt uitvoerig aandacht besteed aan de nieuwe examenonderwerpen. Het boek is wat dikker geworden, maar zeker niet moeilijker en ook niet duurder. Zie ook stuurbrevetonline.be

Alles wat u moet weten voor het examen Algemeen Stuurbrevet

Een nieuwe en verfrissende kijk op het Stuurbrevetexamen. Eenvoudige tekst, heldere illustraties en examenrelevante vragen. In Belgie en Nederland zijn watersporters die varen met snelle (sneller dan 20 km/uur) of grote (15 tot 25 meter) boot vaarbewijsplichtig. Om het Stuurbrevet (Vaarbewijs) te halen, moet je een theorie examen doen. In deze Studiewijzer worden alle specifieke begrippen en vaardigheden die de examenkandidaat moet kennen voor het examen in begrijpelijke taal uitgelegd. Met het Algemeen Stuurbrevet mag u in Belgie en Nederkland varen met alle vaarbewijs plichtige boten op alle binnenwateren inclusief Beneden Zeeschelde, Ooster- en Westerschelde, IJsselmeer, Waddenzee en zee. Het Algemeen Stuurbrevet is gelijkwaardig aan het Nederlandse Klein Vaarbewijs 1 en 2.

ISBN 978-91173-18-9, Uitgever VBO, Druk 5

Zie ook stuurbrevetonline.be
Als u geslaagd bent voor de theorie kunt u samen met het 'dienstboekje' het Stuurbrevet aanvragen.

Dienstboekje

In het dienstboekje wordt de werkelijke tijd aan boord van een pleziervaartuig behorend tot een categorie waarvoor een stuurbrevet verplicht is, genoteerd. Het gaat hier over effectieve praktijkervaring (in uren uitgedrukt) aan boord van één of meer pleziervaartuigen. De diensttijd mag op alle scheepvaartwegen van de Europese Gemeenschap, zonder onderscheid van de scheepvaartgebieden, zijn doorgebracht. Let op: het gaat om recente vaarervaring, alleen diensttijd over een periode tot twee jaar voor de aanvraag van het stuurbrevet komt in aanmerking.

Om deze praktische ervaring te bewijzen zijn er twee mogelijkheden:

 • De diensttijd aan boord wordt opgetekend in een dienstboekje. Men dient te noteren: data, uren, afgelegde trajecten.  Het spreekt vanzelf dat bijkomende informatie, bijvoorbeeld het passeren van sluizen op het traject en dergelijke ook mogen vermeld worden. De uren die genoteerd worden, zijn effectief gepresteerde uren (of gedeelten van een uur) door de aanvrager. Het is van belang het dienstboekje zo nauwkeurig mogelijk bij te houden. Het totaal aantal gepresteerde uren moeten ten minste 12 uur bedragen. Als het dienstboekje volledig is ingevuld, kunt u het opsturen.
 • In plaats van het dienstboekje kunt u ook een brevet van praktijkervaring halen bij een erkende vaarschool. Dit kan via Waterski Vlaanderen. De gemiddelde kosten voor een dag varen bedragen zo'n € 170,00. Als u van deze mogelijkeid gebruik maakt, bedraagt de minimale vaartijd slechts 6 uur.

Als het dienstboekje in orde is, kunt u het samen met de uitslag van het theorie examen opsturen naar Waterski Vlaanderen die uw aanvraag behandelt.

Zie ook stuurbrevetonline.be
Het stuurbrevet is zoals het rijbewijs van de auto een verplicht document dat elke piloot moet bezitten die een pleziervaartuig bestuurt, indien het vaartuig:

 • een lengte heeft van 15 meter of langer  
 • sneller kan varen dan 20 km/uur (ongeacht de lengte)

Er zijn twee soorten stuurbrevetten:

 • het Beperkt Stuurbrevet is geldig op de Belgische Scheepsvaartwegen, met uitzondering van de Beneden Zeeschelde  
 • het Algemeen Stuurbrevet is geldig op alle Belgische scheepsvaartwegen zonder uitzondering.
   

Procedure voor het aanvragen van het examen stuurbrevet:

De examens worden elektronisch afgelegd doorheen het ganse jaar rechtstreeks bij de overheid FOD Mobiliteit.
De examenplaatsen die momenteel vaststaan zijn:

 • Oostende, Natiënkaai 5; 8400 Oostende op maandag en woensdag van 8 tot 12 uur & van 13,30 tot 14,30 uur 
 • Antwerpen, Posthoflei 5; 2600 Berchem op maandag en donderdag van 9 tot 12 uur & van 13,00 tot 15,00 uur 
 • Brussel, Vooruitgangstraat 56; 1210 Brussel op donderdagnamiddag van 13 tot 16 uur  

Extra info: tijdens de vakantie is Brussel gedurende juli en augustus gesloten. 
Antwerpen blijft open in juli maar is in augustus slechts geopend op 6 en 20 augustus.
Oostende blijft open in juli en augustus uitgezonderd de week van 21 juli.

De procedure qua inschrijving is aangepast, hetzij oproeping, uitslag en herexamen.
De inschrijving voor deelname aan het examen en dossier opvolging blijft zoals voorheen bij Waterski Vlaanderen.
De registratie en het vastleggen voor het examen gebeurd DOOR DE KANDIDAAT ZELF bij het FOD Mobiliteit, u ontvangt na registratie een oproeping tot het examen. 

Na het examen elektronisch te hebben afgelegd ontvangt de kandidaat zijn uitslag via mail of post van de overheid FOD Mobiliteit.

 • indien geslaagd bezorgt u ons de brief met examenuitslag en bewijs van praktijkervaring en wij sturen uw dossier naar het FOD Mobiliteit die instaan voor het toesturen van het vaarbewijs naar uw adres. 
 • Indien niet geslaagd moet u zich opnieuw  inschrijven via de eerder ontvangen info om een nieuw examenafspraak vast te leggen.

 Hoe inschrijven?

 • Het inschrijvingsformulier via de link hieronder invullen met alle gevraagde gegevens.  
 • Binnen de twee dagen ontvangt u per mail een bevestiging van uw inschrijving met de verdere te volgen richtlijnen. 
 • Het inschrijvingsgeld 75,00 euro betalen op rekeningnummer IBAN: BE24 7380 1362 0438 - BIC: KREDBEBB van Waterski Vlaanderen vzw - Beatrijslaan 25 bus 2 - B-2050 Antwerpen met vermelding "Examen Stuurbrevet en uw naam"

Inschrijfformulier

Klik hier voor het invullen van het inschrijfformulier 

Review

SNELLE BOTEN

Vaarbewijs gevolgd met succes.

De (internet) cursus vaarbewijs met succes gevolg via VBO. Zeer tevreden over lesmateriaal(blijkt wel uit de hoge scores na examen) en de service verleent door VBO. Zeker een aanrader!


Zij gingen u voor

Reacties cursisten

Reactie van

Peter

 

"Hierbij wil ik u bedanken voor de coulance bij de verlenging van mijn online cursus KVB 1&2. U heeft mij zeer vriendelijk en behulpzaam te woord gestaan bij mijn telefonische vragen. Kortom ik zal uw cursus en opleidingen voor de watersport bij iedereen aanbevelen. De cursus omvatte veel theorie maar door de memotrainingen werd alles op een gegeven ogenblik helder en duidelijk."