Marifonie / Marcom-B

De marifoon, het belangrijkste veiligheidsmiddel

Binnenvaart marifoon (voor het examen klik hier)

Een reddingsvest is belangrijk maar met de marifoon kan je calamiteiten voorkomen. Een marifoon is een zender/ontvanger. Een zender moet geregistreerd worden en voor het registreren heb je een bedieningscertificaat nodig. Voor een binnenvaart marifoon is dat het Basis Ceritificaat Marifonie.

Zeevaart marifoon (voor het theorie-examen klik hier voor praktijkexamen klik hier)

Voor een zeevaart marifoon is het Marcom-B Certificaat (=Marifonie+GMDSS) nodig. Met de marifoon kan je communiceren met de schepen om je heen. Als je in nood bent kan je met de marifoon om hulp vragen. Via de marifoon krijg je belangrijke nautische informatie en ook weersinformatie binnen. Zeker op ruim water en op zee is een marifoon onontbeerlijk. Handboek Algemene Maritieme Radiocommunicatie.

Altijd actueel

Met updates (errata) houdt je jouw VBO cursusboek up to date

Door de wisselende regelgeving kunnen er soms wijzigingen in het cursusboek plaats vinden. Wij houden alle wijzigingen voor jullie bij zodat de leerstof altijd up to date is.

Vind jouw dichtstbijzijnde cursuslocatie

Groot aanbod aan cursus
locaties door heel Nederland

Watersportcursussen beschikt over 30+ locaties in Nederland waar jij gemakkelijk en snel jouw examen kunt afronden. Bekijk snel het locatieoverzicht en vind gegarandeerd een locatie bij jou in de buurt!

De regels van vaarbewijzen in het buitenland

Varen in het buitenland?
Ontdek de regels!

Bent u van plan om binnenkort te gaan varen in het buiteland? Ga dan goed voorbereid op reis. Bekijk hier wat je nodig hebt om te mogen varen in het buitenland? Wij hebben een overzicht gemaakt per land en de benodigdheden. Kijk snel verder!