Online cursussen

Online cursus GMDSS (=Marifonie in bezit), incl. fysiek boek!

€ 79,-
Je ontvangt direct de toegangscode

De cursus zeevaart marifoon bestaat uit vijf heldere lessen met veel oefenvragen en feedback. De lesstof kun je zo vaak doorlezen als je wilt. 

 • Fysiek boek gratis! (volgt per post)
 • Slaaggarantie
 • Onbeperkt examens oefenen
 • Gratis app
 • Voorleesfunctie
 • Feedback
 • Foto's, plaatjes
 • Direct starten met de studie
 • Gemiddeld 15 uur leren
 • Geen vooropleiding nodig

Theorie-examen informatie

Praktijkexamen informatie

 

 • Stap 1

  Bestel jouw online cursus

 • Stap 2

  Ontvang direct de toegangscode

 • Stap 3

  Start met de studie

100% Slaaggarantie

Als je alle leerstof hebt doorgenomen en alle vragen 1 maal met goed gevolg doorlopen hebt zal de kennisopname 100% zijn en ontvang je automatisch het Certificaat van Deelname. Daarna ga je examen (bij CBR) doen. Mocht je onverhoopt niet slagen, dan kun je het certificaat plus de examenuitslag mailen en betalen (na controle) wij het betaalde examengeld terug.

Onbeperkt examens oefenen

Met de ingebouwde examentrainer kun je onbeperkt proefexamens maken. Je maakt online een proefexamen je krijgt direct de uitslag. Daarna wordt er weer een nieuw proefexamen gemaakt. Zo kun je blijven oefenen.

Gratis app

Werkt op alle besturingssystemen en apparaten. 

Voorleesfunctie

Deze voorleesfunctie is een prima hulpmiddel voor mensen met dyslexie. Maar ook als je niet dyslectisch bent, is het een prima hulpmiddel bij het leren. Je neemt de leerstof beter op als je het leest en hoort.   

Feedback

Elke dag herhaling van de eerder foutief beantwoorde vragen, op die manier leer je van je fouten.

Foto's, plaatjes

De cursus bevat foto's en plaatjes voor als je meer beeldend leert.

Geen vooropleiding nodig

Voor iedereen toegankelijk die in varen geinteresseerd is. 

Studiebelasting is 15 uur

De onlinecursus staat 12 maanden open, gemiddeld is er 15 uur nodig om alle examenstof te leren en de cursus af te ronden.

Studieduur

De studieduur is gemiddeld 15 à 20 uur. Je hebt 4 maanden toegang tot de cursus. De cursus GMDSS bestaat uit vijf lessen en bij elke les ongeveer honderd vragen. De vragen maak je online (je kunt ze niet downloaden).

Verlengen 

Je hebt vier maanden lang onbeperkt toegang tot de onlinecursus. Mocht je in die tijd de cursus niet afgerond hebben, kan de cursus verlengd worden, dit is kosteloos wanneer er geen veranderingen zijn in de examenstof.

Module GMDSS

Als je in het bezit bent van het Basiscertificaat Marifonie kun je met het aanvullende certificaat GMDSS het Marcom-B certificaat aanvragen. Met Marcom-B kunt je je marifoon als zeemarifoon laten registreren en krijg jeeen uniek identificatie nummer (MMSI-nummer).
Je moet er wel op letten dat op het binnenwater de ATIS aan en op zee de ATIS uit staat. Je kunt het MMSI-nummer ook gebruiken voor de EPIRB, SART en AIS.  

Leerstof

In de cursus leer je hoe het DSS-systeem is opgebouwd, welke apparatuur erbij gebruikt kan worden en hoe je daar in de praktijk mee om moet gaan. Het verplichte onderdeel Nautisch Engels wordt in de cursus behandeld aan de hand van een honderdtal voorbeeldvragen. Als je je meer wilt verdiepen in het Nautisch Engels bevelen we het boek IMO Standard Marine Communication Phrases aan. 

Cursusboek Marifone en Marcom-B (nu gratis bij online cursus)

Als je in het bezit bent van het Basis Certificaat Marifonie hoef je alleen de lessen 5 t/m 9 van te leren.

Examen

VBO is door de minister aangewezen als examinerende instantie voor Marifonie en Marcom-B. Als landelijk examinator voor de watersport organiseert VBO op diverse plaatsen theorie-examens Marifonie en Marcom-B.
Let op: voor Marcom-B is een aanvullende praktijktoets verplicht.

Aanmelden

Voor het aanmelden voor het examen klik hier. De kosten voor het theoretisch Marcom-B examen bedragen € 106,- (2023).
Opmerking: bij het theorie examen wordt geen onderscheid gemaakt tussen Marcom-B en alleen Module GMDSS. Als je in het bezit bent van het Basis Cerficaat Marifonie mag je het eerste deel van het Marcom-B examen overslaan. 
Voor gratis proefexamen klik hier.

Praktijk

Het volledige Marcom-B examen bestaat uit een theorie examen en een praktijktoets (Operationele Vaardigheden). De praktijktoets (Operationele Vaardigheden) wordt afgenomen in ons praktijk centrum in Apeldoorn. Ter voorbereiding op de praktijktoets volg je een speciale online Instructie Operationle Vaardigheden. De kosten van het theorie-examen, de praktijktoets (Operationele Vaardigheden) en onlinevoorbereidnigen praktijktoets bedragen € 287,- (2023).
Voor het aanmelden voor de online instructie plus praktijktoets klik hier.

Registratie

Een marifoon is een maritime zender en een zender moet geregistreerd worden bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom). Voor registratie klik hier.

Veelgestelde vragen

Er zijn geen veelgestelde vragen gevonden

Wil je liever iemand
persoonlijk spreken?

Meer dan 120.000 mensen
gingen je voor

9.3
9.3 van 10 op basis van
115 beoordelingen.


 • Momenteel zijn er geen items aanwezig.