Online cursussen

Online cursus Marcom-B (=Marifonie+GMDSS)

€ 69,-
Je ontvangt direct de toegangscode

De cursus zeevaart marifoon bestaat uit negen heldere lessen met veel oefenvragen en feedback. De lesstof kun je zo vaak doorlezen als je wilt. 

 • Slaaggarantie
 • Onbeperkt examens oefenen
 • Gratis app
 • Voorleesfunctie
 • Feedback
 • Filmpjes, foto's, plaatjes
 • Direct starten met de studie

Examen informatie

 • Stap 1

  Bestel jouw online cursus

 • Stap 2

  Ontvang direct de toegangscode

 • Stap 3

  Start met de studie

100% Slaaggarantie

Als je alle leerstof hebt doorgenomen en alle vragen 1 maal met goed gevolg doorlopen hebt zal de kennisopname 100% zijn en ontvang je automatisch het Certificaat van Deelname. Daarna ga je examen (bij CBR) doen. Mocht je onverhoopt niet slagen, dan kun je het certificaat plus de examenuitslag mailen en betalen (na controle) wij het betaalde examengeld terug.

Onbeperkt examens oefenen

Met de ingebouwde examentrainer kun je onbeperkt proefexamens maken. Je maakt online een proefexamen je krijgt direct de uitslag. Daarna wordt er weer een nieuw proefexamen gemaakt. Zo kun je blijven oefenen.

Gratis app

Werkt op alle besturingssystemen en apparaten. 

Voorleesfunctie

Deze voorleesfunctie is een prima hulpmiddel voor mensen met dyslexie. Maar ook als je niet dyslectisch bent, is het een prima hulpmiddel bij het leren. Je neemt de leerstof beter op als je het leest en hoort.   

Feedback

Elke dag herhaling van de eerder foutief beantwoorde vragen, op die manier leer je van je fouten.

Filmpjes, foto's, plaatjes

De cursus bevat filmpjes, foto's en plaatjes voor als je meer beeldend leert.

Studieduur

Studieduur

De studieduur is gemiddeld 25 à 30 uur. Je hebt 4 maanden toegang tot de cursus. De cursus Marcom-B bestaat uit negen lessen en bij elke les ongeveer honderd vragen. De vragen maak je online (je kunt ze niet downloaden).

Verlengen 

Je hebt vier maanden lang onbeperkt toegang tot de onlinecursus. Mocht je in die tijd de cursus niet afgerond hebben, kan de cursus verlengd worden, dit is kosteloos wanneer er niets is veranderd in de examenstof.

Leerstof

De cursus Marcom-B bestaat uit twee delen: Basiscertificaat Marifonie en de module GMDSS. Met Marcom-B kun je je marifoon als zeemarifoon laten registreren en krijg je een uniek identificatie nummer (MMSI-nummer). Je moet er wel op letten dat op het binnenwater de ATIS aan en op zee de ATIS uit staat. Je kan het MMSI-nummer ook gebruiken voor de EPIRB , SART en AIS.  

Leerstof

In het eerste deel (Basiscertificaat Marifonie) leer je werken met een binnevaartmarifoon. Bij het onderdeel GMDSS gaat het om het werken met een zeevaartmarifoon en welke apparatuur erbij gebruikt kan worden en hoe je daar in de praktijk mee om moet gaan. Het verplichte onderdeel Nautisch Engels wordt in de cursus behandeld aan de hand van een honderdtal voorbeeldvragen. Als je je meer wilt verdiepen in het Nautisch Engels bevelen het boek IMO Standard Marine Communicatio Phrasens aan. 

Cursusboek Marifonie en Marcom-B (nu gratis bij de online cursus)

Het cursusboek Marifonie en Marcom-B zit digitaal in de cursus verwerkt. Alles wat in het boek staat, staat ook in de digitale cursus. 

Examen

VBO is door de minister aangewezen als examinerende instantie voor Marifonie en Marcom-B. Als landelijk examinator voor de watersport organiseert VBO minimaal een keer per maand op zaterdagochtend op diverse plaatsen theorie-examens Marifonie en Marcom-B.
Let op: voor Marcom-B is een aanvullende praktijktoets verplicht.

Aanmelden

Voor het aanmelden voor het examen klik hier. De kosten voor het theoretisch Marcom-B examen bedragen € 94,- (2020).

Praktijk

Het volledige Marcom-B examen bestaat uit een theorie examen en een praktijktoets (Operationele Vaardigheden). De praktijktoets (Operationele Vaardigheden) wordt afgenomen in ons praktijk centrum in Apeldoorn. Ter voorbereiding op de praktijktoets volg je een speciale online Instructie Operationle Vaardigheden. De kosten van de praktijktoets (Operationele Vaardigheden) bedragen € 166,00.  
Voor het aanmelden voor de praktijktoets klik hier.

Registratie

Een marifoon is een maritime zender en een zender moet geregistreerd worden bij het het Agentschap Telecom. Voor registratie klik hier.

Gratis proefexamens

In de online cursus zit een module waarmee je onbeperkt proefexamens kunt maken.

Veelgestelde vragen

Er zijn geen veelgestelde vragen gevonden

Wil je liever iemand
persoonlijk spreken?

Meer dan 120.000 mensen
gingen je voor

9.3
9.3 van 10 op basis van
82 beoordelingen.


 • 
  

  elke ochtend een Drill in je mail om extra te oefenen

  Na eerst via de online cursus Vaarbewijs 1 te hebben en ervoor was geslaagd, was het nu de beurt aan het behalen van het Marifoonbewijs. In beide gevallen in 1 keer...
  Na eerst via de online cursus Vaarbewijs 1 te hebben en ervoor was geslaagd, was het nu de beurt aan het behalen van het Marifoonbewijs. In beide gevallen in 1 keer voor beide examens geslaagd. Duidelijke cursus met elke ochtend een Drill in je mail om extra te oefenen. Dit heeft echt een mooie meerwaarde om snel en goed voorbereid je examen te kunnen doen. Kortom een aanrader voor iedereen die op een snelle en goede manier zijn vaarbewijs wil gaan halen.
  Lees meer

  Menno