Boeken

Cursusboek Marifonie en Marcom-B

€ 20,95
Op voorraad Voor 16:30 besteld, morgen in huis
 • Cursusboek Marifonie en Marcom B (11e druk) 
 • Alles wat je moet weten om te slagen voor het examen Marifonie en Marcom-B
 • Nieuwe en verfrissende kijk op het examen
 • Eenvoudige tekst, heldere illustraties, no nonsens en examengericht
 • Meer dan 900 oefenvragen
 • Leren is meer dan alleen lezen

Theorie-examen informatie

Praktijkexamen informatie

 • Stap 1

  Bestel je boek

 • Stap 2

  Boek wordt verzonden

 • Stap 3

  Start met je studie

Het cursusboek is gemaakt voor de beginnende watersporter met weinig of geen ervaring. Alle specifieke begrippen en vaardigheden die je moet kennen voor het examen worden in begrijpelijke taal uitgelegd. Het boek is een product van de jarenlange leservaring van instructeurs en feedback van de cursisten.

Meer dan 900 oefenvragen

In het cursusboek Marifonie & Marcom-B staan meer dan 900 oefenvragen. Elk stukje leerstof wordt gevolgd door een aantal oefenvragen omdat leren meer is dan alleen lezen. Je moet ook testen of je de leerstof begrepen hebt. 
De gebruiker kan altijd met zijn vragen en opmerkingen terecht. Het is een cursusboek voor en door de watersporter. Dankzij de input van de gebruikers wordt elke druk weer een stuk beter en completer dan de vorige druk.

Bedieningscertificaat verplicht

Als je gaat varen, is de marifoon, samen met het reddingsvest, het belangrijkste reddingsmiddel aan boord. Via de marifoon kunnen schepen in de buurt je waarschuwen voor naderend gevaar en je kunt zelf andere schepen waarschuwen als je problemen hebt. 
Omdat de marifoon een relatief krachtige zender is, moet je om de marifoon te mogen bedienen, beschikken over een bedieningscertificaat. Dat geldt voor het varen in Nederland maar ook in het buitenland. Voor de binnenvaart is dat het Basiscertificaat Marifonie en voor zee het Marcom-B certificaat (=Basiscertificaat Marifonie + GMDSS). 

Leerstof

Basiscertificaat Marifonie

In het eerste deel, les 1 t/m 4,  (Basiscertificaat Marifonie) leer je werken met een binnenvaartmarifoon. Onderwerpen die worden behandeld zijn: wet- en regelgeving; kanalen, uitluisteren en openbaar verkeer; nood- spoed- en veiligheidsverkeer en de techniek.  

Module GMDSS

Bij het onderdeel GMDSS, les 5 t/m 9, gaat het om het werken met een zeevaartmarifoon en welke apparatuur erbij gebruikt kan worden en hoe je daar in de praktijk mee om moet gaan. Het verplichte onderdeel Nautisch Engels wordt in de cursus behandeld aan de hand van een honderdtal voorbeeldvragen. Als je je meer wilt verdiepen in het Nautisch Engels bevelen het boek IMO Standard Marine Communication Phrases aan. 

Examen

VBO is door de minister aangewezen als examinerende instantie voor Marifonie en Marcom-B. Als landelijk examinator voor de watersport organiseert VBO op diverse plaatsen theorie-examens Marifonie en Marcom-B.
Let op: voor Marcom-B is een aanvullende praktijktoets verplicht.

Aanmelden

Voor het aanmelden voor het examen Basiscertificaat Marifonie klik hier en voor het Marcom-B examen klik hier
Voor gratis proefexamen klik hier.

Praktijk

Het volledige Marcom-B examen bestaat uit een theorie examen en een praktijktoets (Operationele Vaardigheden). De praktijktoets (Operationele Vaardigheden) wordt afgenomen in ons praktijk centrum in Apeldoorn. De kosten voor het theorie-examen de praktijktoets (Operationele Vaardigheden) en online voorbereidingen praktijkexamen bedragen € 287,- (2023). 
Voor het aanmelden voor de praktijktoets klik hier.

Registratie

Een marifoon is een maritime zender en een zender moet geregistreerd worden bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom). Voor registratie klik hier.

Veelgestelde vragen

Er zijn geen veelgestelde vragen gevonden

Wil je liever iemand
persoonlijk spreken?

Meer dan 120.000 mensen
gingen je voor

9.3
9.3 van 10 op basis van
115 beoordelingen.


 • 
  

  Zelf ben ik glansrijk geslaagd.

  Het leerboek Marifonie / Maricom-B is een goed en duidelijk leerboek en een goede voorbereiding op het examen. Alhoewel de vragen iets anders gesteld zijn betreft het...
  Het leerboek Marifonie / Maricom-B is een goed en duidelijk leerboek en een goede voorbereiding op het examen. Alhoewel de vragen iets anders gesteld zijn betreft het examen, is het perfect te doen als je goed geleerd hebt. Zelf ben ik glansrijk geslaagd. Ik heb nu het leerboek vaarbewijs 1 en 2 besteld via deze site. Iedereen succes, gewoon goed leren en neem de tijd ervoor dan slaag je zeker.
  Lees meer

  Hans