Topdrukte bij de Vamex

Afgelopen jaar (2018) was een topjaar voor de Vamex. Maar liefst zo'n 37.000 examens voor het Klein Vaarbewijs werden er afgenomen. Zo'n 10.000 meer dan in voorgaande jaren. Ook dit jaar lijkt goed op stoom. Dat de examinering eind dit jaar overgaat naar het CBR is kennelijk toch een stimulans om nu nog even snel het Klein Vaarbewijs te halen.

Hoewel de leerstof inhoudelijk gelijk blijft en de wijze van examineren ook niet zal veranderen (Klein Vaarbewijs blijft een theorie-examen) is het vrij zeker dat er onder de vlag van het CBR wel het een en ander gaat veranderen.

De VAMEX heeft nu 5 locaties waar u een theorie-examen kunt doen. Dat worden bij het CBR 20 locaties. Je krijgt meer mogelijkheden om dichter bij huis een theorie-examen af te leggen. Als je bij de VAMEX geslaagd bent voor het examen, krijgt je het pasje Klein Vaarbewijs direct mee naar huis. Bij het CBR niet en het is nog niet bekend hoe lang je moet wachten.

De kosten voor het examen zijn nu: 
Klein Vaarbewijs 1 (KVB1) € 42,- 
Klein Vaarbewijs 2 (KVB2) € 50,- 
Klein Vaarbewijs 1+2 (KVB1+KVB2) € 70,- 
Het pasje kost nu € 20,00
Het is nog niet bekend wat de kosten zijn als je na 01-01-2020 examen gaat doet bij het CBR. 

Tot en met 14 december 2019 heb je de mogelijkheid om examen te doen bij de VAMEX. Vanaf 1 januari 2020 neemt het CBR de examinering over maar het is nog niet duidelijk wanneer je bij het CBR terecht kunt. Een exacte datum is nog niet bekend.

Wel is bekend dat de inhoud van het theorie-examen hetzelfde blijft en dat er geen praktijkexamen voor het klein vaarbewijs komt.