Slaaggarantie

Wat opvalt bij Watersportcursussen.nl is dat ze al jaren een 100% slaaggarantie geven en de vraag is hoe kan dat. Is het een kwestie van je aanmelden voor een vaarbewijscursus, een week later examen doen en als je dan niet slaagt je cursusgeld terug krijgen of zit er meer achter?

Online cursussen

Als je goed leest, zie je dat het alleen geldt voor de online cursussen. VBO werkt met een intelligent interactief e-learningssysteem dat zich aan de cursist aanpast. De cursist staat centraal. Als je de cursus helemaal en met goed gevolg doorlopen hebt, krijg je een ‘Certificaat van Deelname’. Het certificaat geeft aan dat je klaar bent om examen te doen. Mocht je onverhoopt toch zakken omdat je bijvoorbeeld een off day hebt, krijg je het cursusgeld 100% terug.

Simpel

Het werkt heel eenvoudig. De cursus bestaat uit een stuk of veertig onderwerpen die ieder gemiddeld een A4-tje groot zijn. Na elk onderwerp volgen zo’n 15 controle vragen. Je maakt die vragen en het systeem onthoudt wat je goed of fout gemaakt hebt. Vervolgens wordt er getraind. Trainen betekent niet alles nog eens dunnetjes overdoen. Onderwerpen waar je goed in bent, hoef je niet extra te oefenen. Het gaat om de onderwerpen waar je slecht gescoord hebt en het systeem weet dat. Deze onderdelen worden extra getraind tot je ook deze onder de knie hebt.

Het werkt!

Het blijkt in de praktijk perfect te werken. Ondanks het feit dat vaarbewijsexamen de afgelopen jaren een stuk moeilijker is geworden en het landelijk slagingspercentage gezakt is tot zo’n 50%, scoren de onliners met het ‘Certificaat van Deelname’ extreem hoog; 99% slaagt de eerste keer.

Examentrainers

Naast de online cursussen verkoopt VBO ook online examentrainers, zeg maar de oude oefen CD-rom. Het is een onderdeeltje uit de online cursus. Bij de examentrainer gaat het om vragen oefenen en onbeperkt proefexamens maken. De examentrainer is een mooi hulpmiddel bij een ‘gewone’ cursus of boek. Alleen examens oefenen zonder verder iets werkt niet. De examencommissie heeft een ultra geheime database en de actuele examenvragen zijn altijd anders dan de oefenvragen die opleiders gebruiken of die je kunt vinden op internet. Zelfs de vragen uit het voorbeeldexamen van de VAMEX (examinerende instantie) zelf, komen in het echte examen niet voor.