Volledig vernieuwde cursussen Theoretische Kustnavigatie (TKN)

Kaart centraal

Varen op zee betekent varen zonder herkenningspunten als boeien, borden en de wal. Op een gegeven moment zie je alleen maar water om je heen en dan moet je vertrouwen op je kaart en je instrumenten.

Even stoppen om de weg te vragen is er niet bij. De nieuwe VBO cursus gaat uit van de zeekaart. Het werken met en in de kaart staat centraal. Daarom zitten er in de cursusmap vier kaarten. Het is een pittige cursus die begint met een gedegen herhaling van de leerstof van het Klein Vaarbewijs 2.  

Het TKN examen

Er zijn twee TKN examens per jaar, een in april en het ander eind november, begin december.

Het TKN diploma

Het is een officieel diploma dat recht geeft op het internationale vaarbewijs kustwateren (ICC coastal waters) en het geeft een vrijstelling voor het aanvullende gedeelte voor het Klein Vaarbewijs 2. Als u in het bezit bent van Klein Vaarbewijs 1 kunt u met het TKN diploma het klein vaarbewijs 2 aanvragen.  

Specifiek voor watersporters

Het is een prima cursus voor zowel jachtschippers als voor de bemanning. Zeker op zee is het van belang dat niet alleen de schipper maar ook een of enkele bemanningsleden kunnen navigeren. Niet alleen de elektronische plotter maar ook de schipper kan voor korte of langere tijd uitvallen. 

Cursusboek

In het cursusboek Studiewijzer Kustnavigatie wordt het navigeren op zee op een eenvoudige manier uitgelegd zodat het ook goed te volgen is voor de beginnende watersporter.