Vaarbewijsexamen lastig maar goed te doen

Tot een paar jaar geleden was het vrij eenvoudig. Er was een openbare database met alle examenvragen. De vragen stonden in de lesboeken of op een CD-rom en als je deze een paar keer had doorgewerkt, kon je met een gerust hart op examen. De huidige database met examenvragen is volledig vernieuwd en uitgebreid met nieuwe onderwerpen en is niet meer openbaar. 

Met alleen vragen oefenen kom je er niet

Er zijn nog veel internet aanbieders die examenvragen of vaarbewijsexamens aanbieden. Een ding is zeker, het zijn niet de actuele examenvragen. Zelfs het proefexamen van de VAMEX (de examinerende instantie) bestaat uit voorbeeldvragen. Je komt deze vragen niet tegen in het officiële examen.  

Goed te doen mits….

Toch is ook het huidige vaarbewijsexamen goed te doen mits je het juiste boek of de online cursus gebruikt. Een goed boek of cursus bestaat uit heldere lessen waarin de onderwerpen goed worden uitgelegd, gevolgd door een flink aantal controle vragen. Deze vragen zijn bedoeld om te controleren of je de leerstof begrepen hebt. Het heeft geen zin om deze vragen uit je hoofd te leren want op het examen krijg je zeker andere maar wel soortgelijke vragen.  

Up to date

Dankzij de vele reacties van haar cursisten en regelmatig overleg met de VAMEX is Vaarbewijsopleidingen (VBO) volledig op de hoogte van de jongste ontwikkelingen van het vaarbewijs examen. De online cursussen worden elk kwartaal aangepast en middels een erratum wordt het cursusboek (Studiewijzer) steeds aangevuld met de laatste nieuwe onderwerpen. Het gevolg is dat ondanks het feit dat het gemiddelde slagingspercentage van de VAMEX de laatste jaren gekelderd is van rond de 75% naar minder dan 60% de VBO cursisten vrijwel allemaal de eerste keer slagen.