Extra controles marifoon bezit en gebruik 

Registratieplicht.
Alle marifoons moeten geregistreerd zijn. Zonder registratie is het geen marifoon maar een ‘geheime zender'.

Het is in Nederland nog steeds verboden om niet geregistreerde zendapparatuur in je bezit te hebben, laat staan dat je het mag gebruiken. Agentschap Telecom gaat deze zomer samen met de waterpolitie extra controles uitvoeren. 

Binnenvaart zeevaart marifoon

Vroeger had je een binnenvaartmarifoon of een zeevaartmarifoon. Dat waren twee verschillende apparaten. De huidige marifoons kunnen in principe alles. Als je alleen een ATIS-nummer laat programmeren is het een 100% binnenvaartmarifoon en met alleen een MMSI-nummer is het een zeevaartmarifoon. Laat je beide nummers programmeren dan kun je hem gebruiken als binnenvaartmarifoon (ATIS aan) of als zeevaartmarifoon (ATIS uit). 

Basiscertificaat marifonie

Met een basiscertificaat marifonie krijg je van het Agentschap Telecom alleen een ATIS-nummer en kun je de marifoon alleen als binnenvaartmarifoon (automatische reductie op verschillende kanalen) gebruiken. Dit bedieningscertificaat is vrij eenvoudig te halen.

Marcom-B

Met een Marcom-B certificaat krijg je van het Agentschap Telecom zowel een ATIS-nummer als een MMSI-nummer. Dat is van belang voor mensen die zowel op zee als op het binnenwater varen. Mensen die alleen op zee varen hoeven alleen het MMSI te laten programmeren. Het examen Marcom-B is heel wat moeilijker dan het basiscertificaat. 

SRC

Het Short Range Certificate (SRC) is een goed alternatief voor het Marcom-B. Het is een officieel internationaal IMO certificaat en het is wat eenvoudiger en goedkoper dan het Marcom-B. Agentschap Telecom geeft ook op basis van het SRC een MMSI en ATIS nummer af. Het enige probleem is dat het in Nederland niet wordt geëxamineerd. Voor het theoretisch examen moet je naar Brussel. Het verplichte praktijkdeel zit in de opleiding. Vaarbewijsopleidingen verzorgt samen met de erkende Belgische opleider AMARACOM opleidingen SRC in Nederland.