Elke schipper moet bekwaam zijn

Bekwaam

Binnenvaart Politiereglement Artikel 1.09. Een schip mag niet varen indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon. Dit geldt voor alle schepen en het is een van de weinige regelingen zonder uitzondering.

WSC voorkant.jpg

Elke schipper moet bekwaam zijn 

Het staat helemaal los van de zogenaamde Vaarbewijsplicht. De bekwaamheidseis geldt bijvoorbeeld ook voor het varen met een roei- of zeilboot. Je mag alleen het water op als de boot bestuurd wordt door een bekwaam persoon. 

Wanneer ben je bekwaam?

Voor bepaalde schepen zoals grote schepen en snelle boten zijn de eisen om te mogen varen nauwkeurig omschreven. Voor zeilers zijn er de CWO diploma’s waarmee je kunt aantonen dat je kunt zeilen. Het probleem zit bij de gemiddelde niet snel varende kajuitboot en sloep. Voor deze categorie zijn er geen heldere bekwaamheidseisen terwijl ze wel bekwaam moeten zijn.

Probleem

Zolang alles goed gaat, is er geen probleem. Het wordt pas lastig als er ongelukken gebeuren. Bij een aanvaring kan de tegenpartij beweren dat het jouw schuld is omdat je gewoon niet goed zou kunnen varen. Probeer dan maar eens om zonder papieren aan te tonen dat je wel bekwaam bent en wel kunt varen. Dat wordt een ellenlange discussie. Je kunt dit te voorkomen door een vaarbewijs te halen.

Watersport Certificaat

Een heldere eenvoudige opeiding voor iedereen (m.u.v. snelle en grote boten) die wil gaan varen of zijn kennis wil opfrissen. En met een mooi certificaat waarmee u kunt aantonen dat u kunt varen op alle binnenwateren en zee.