Goede voornemens

Koop een boot!

Tweedehands boten zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Voor een paar duizend euro koop je een leuk bootje. Het is even zoeken maar er is een groot aanbod van zeil- en motorboten in de prijsklasse van € 1.000,- tot € 10.000,-.

Nederland is op dit moment hét land waar je het goedkoopst boten kunt kopen. Het is ook wel jammer want veel van mooie boten gaan naar het buitenland. Laat de buitenkansjes niet voor je neus wegkapen door Duitsers, Belgen of Engelsen.

Bereid je goed voor en schrijf je nu in voor een (online) cursus Watersport Certificaat of Klein Vaarbewijs.

Watersport Certificaat

Een cursus Watersport Certificaat is een prima ‘instapcursus’ voor de beginnende watersporter die op zoek is naar een leuk jachtje of sloepje dat niet sneller gaat dan 20 km/uur. Varen is niet moeilijk maar je moet je wel een beetje voorbereiden.

Vaarbewijs

De snelle jongens zijn verplicht een Klein Vaarbewijs te halen. Dat is best een lastig examen en het is dan ook aan te bevelen om er tijdig mee te beginnen. We hebben het al te vaak meegemaakt dat mensen eerst een mooi snel bootje kochten en vervolgens ‘nog even snel’ het vaarbewijs wilde halen. Met als gevolg dat er heel de zomer niet gevaren kon worden en men het bootje uiteindelijk maar weer heeft verkocht. Laat je niet verrassen en ga eerst de benodigde papieren halen en dan pas een bootje kopen.

Voldoende keuze

  • Voor niet snelle boten tot 15 meter is er het Watersport Certificaat. Een eenvoudige opleiding voor de beginnende watersporter.
  • Voor snelle boten kun je kiezen voor het Klein Vaarbewijs of het Belgische Stuurbrevet. Het Stuurbrevet is gelijkwaardig aan het Klein Vaarbewijs en is beter, eenvoudiger en goedkoper; als je zakt mag je gratis herexamen doen, net zo lang tot je slaagt.
  • Voor de grotere zeegaande (zeil)jachten is er het diploma Theoretische Kustnavigatie. (TKN).
  • Zorg dat je tijdig begint want er zijn maar 2 examens per jaar, een in april en een eind november/begin december.

Kies een goede opleiding

Er is veel kaf tussen het koren en kies daarom voor een HISWA vaaropleiding. HISWA is hét keurmerk voor de watersport. De HISWA opleidingen zijn up to date en helemaal afgestemd op het examen. 

Meer informatie over opleiding en examinering vind je op deze site.

Ben Ros, Vaarbewijsopleidingen (VBO), info@benros.nl