Nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de watersport? Houdt u dan onze nieuwspagina in de gaten of schrijf u hiernaast in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

 • CBR past coronamaatregelen aan

  Gemeenten of veiligheidsregio’s kunnen aanvullende maatregelen nemen tegen verspreiding van het coronavirus. Vanzelfsprekend zal het CBR deze volgen. Tegelijkertijd scherpt het CBR een aantal maatregelen aan voor de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers.

 • Hiswa te water

  Méér dan 300 boten in de haven, fraaie stands op de kade en interessante lezingen voor elk type watersporter – de HISWA te water Virtual Boat Show heeft het allemaal! Neem een kijkje bij uw favoriete bootmerken en profiteer van aantrekkelijk beursaanbiedingen. Van 2 tot en met 6 september kunt u zelfs live chatten met de deelnemers. Dit tijdens de openingstijden van de beurs.

 • Valse Vaarbewijzen

  Fraude met valse vaarbewijzen loopt spuigaten uit. Elke week haalt de politie vijf à zes schippers aan de kant die een ‘fantasiebewijs’ tonen. De boete: 550 euro.

   

 • Geslaagd!

  Opnieuw beide vaarbewijzen gehaald. Mede dankzij de hulp, super bedankt daar voor !!

 • Erg druk bij PostNL

  Het is drukker dan normaal bij PostNL door de coronamaatregelen en extra bestellingen. Sommige pakketten zijn langer onderweg. PostNL werkt er hard aan alles zo snel mogelijk te bezorgen.

Nieuwsarchief

 • Al ruim 210.000 examens gereserveerd

  Sinds de herstart van de dienstverlening zijn ruim 210.000 examens ingepland door kandidaten en rijscholen. Het gaat om 99.000 theorie- en 94.000 praktijkexamens. CBR verwelkomde sinds 13 mei 21.000 mensen voor het theorie-examen. Vanaf 18 mei deden ruim 8.500 mensen een praktijkexamen.

 • Examens Vaarbewijs weer mogelijk

  Het animo om theorie- en praktijkexamen te doen bij het CBR is enorm.

  In de eerste vier dagen dat kandidaten en rijscholen een theorie-examen of uitgesteld praktijkexamen opnieuw konden reserveren, zijn er 80.000 boekingen gemaakt. Dat is meer dan 10 keer zo veel als normaal.

 • Tot 20 mei geen examens

  In lijn met het kabinetsbesluit annuleert CBR alle examens tot 20 mei. Het gaat voor de periode van 29 april tot 20 mei om ca. 22.000 theorie-examens, tussentijdse toetsen, rijtesten en praktijkexamens voor alle rijbewijscategorieën.

 • Sail Amsterdam gaat niet door

  Sail Amsterdam gaat dit jaar niet door, heeft de organisatie bekendgemaakt. Reden is dat grote evenementen tot 1 september verboden zijn, zoals premier Rutte gisteravond bekendmaakte.

 • CBR en geschiktheid

  Ik wil graag mijn vaarbewijs halen, alleen zijn alle theorie-examens afgelast. Het eerder ontvangen besluit over mijn geschiktheid vervalt bijna. Wat kan ik doen?

 • CBR

  Het CBR is er klaar voor om weer examens af te nemen. Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, kunnen theorie-examens weer starten. 

 • Dit weekend storm verwacht

  Het komt maar een paar keer per jaar voor  in Nederland , een winter storm. Vaak heeft het consequenties voor weg-, vlieg- en vaarverkeer. Het KNMI geeft op de Schaal van Beaufort hier waarschuwingen voor uit. Waar waarschuwen ze voor en wat betekenen die waarschuwingen precies? 

 • Brand CBR-examencentrum Rijswijk

  Op vrijdag 3 januari werd in het CBR-examencentrum in Rijswijk brand gesticht. Gelukkig is niemand gewond geraakt. De schade aan het centrum is echter aanzienlijk. Hierdoor kan het CBR in een van de grootste examenlocaties van Nederland (gemiddeld zo’n 1.800 theorie- en 700 praktijkexamens per week) naar verwachting tot 1 mei geen examens afnemen.

 • Hoe zit het met het Vaarbewijs voor de pleziervaart in Nederland??

  Vaarbewijsplicht

  Met de vaarbewijsplicht valt het in Nederland wel mee. Voor een gemiddelde zeil- of motorboot heb je geen vaarbewijs nodig. Er zijn maar twee categorieën waarvoor een vaarbewijsplicht geldt. Dat zijn: snelle boten, boten die sneller kunnen dan 20 km/uur en grote boten, langer dan 15 m. Bijna de hele verhuurvloot in Nederland bestaat uit boten waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt.

 • Wanneer heb je een vaarbewijs nodig??

  Als ik op de haven aan mijn bootje werk, hoor ik regelmatig discussies over het vaarbewijs. De een zegt dat iedereen die met motorboot of zeilboot of roeiboot het water op gaat een vaarbewijs nodig heeft. De ander beweert dat het alleen geldt voor snelle motorboten en ze hebben allebei gelijk. Hoe zit het nu precies?

 • Cursus Vaarbewijs in 1 dag

  All-in; boek, online en mondelinge instructie

  De VBO eendaagse cursus is een combinatie van zelfstudie (cursusboek), online cursus en mondelinge instructie. De instructeur neemt in een dag globaal de leerstof met je door zodat je inzicht krijgt in wat je te wachten staat. Daarna ga je zelf met het boek en/of onlinecursus aan de slag. 

 • Aantal e-learning cursisten groeit explosief

  In de afgelopen periode is het aantal online cursisten bijna verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal hebben in de afgelopen jaren ruim 85.000 watersporters een VBO online cursus gevolgd.

 • Haal nu je vaarbewijs

  Nu is het moment om je vaarbewijs te halen:

  • De tweedehands boten zijn nog nooit zo goedkoop geweest.
  • In bijna alle havens is volop plaats.
  • Overal volop boten te huur.
  • Prima opleidingen en niet duur.
  • Nog steeds geen praktijk examen.
 • Opleiding Instructeur Klein Vaarbewijs

  Opleiding Instructeur Klein Vaarbewijs

  VBO begint 2017 met een vernieuwde opleiding tot instructeur Klein Vaarbewijs. De opleiding is bedoeld voor enthousiaste watersporters die hun kennis graag willen delen met andere vaak beginnende watersporters.

 • Online watersportcursussen

  Online examentrainers, prima hulpmiddel maar geen cursus

  Een examentrainer is een handig hulpmiddel bij zelfstudie of bij een mondelinge cursus. Heb je het boek of de cursus helemaal doorgewerkt, kun je met de examentrainer je kennis verdiepen en/of op peil houden.

 • Goede voornemens

  Koop een boot!

  Tweedehands boten zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Voor een paar duizend euro koop je een leuk bootje. Het is even zoeken maar er is een groot aanbod van zeil- en motorboten in de prijsklasse van € 1.000,- tot € 10.000,-.

 • Klein Vaarbewijs of Stuurbrevet?

  Kies je voor snelheid dan weet je dat je vaarbewijsplichtig bent. Maar je heb keuze. Je kunt kiezen voor het Nederlandse Klein Vaarbewijs of voor het Belgische Stuurbrevet.

 • Slaaggarantie

  Wat opvalt bij Watersportcursussen.nl is dat ze al jaren een 100% slaaggarantie geven en de vraag is hoe kan dat. Is het een kwestie van je aanmelden voor een vaarbewijscursus, een week later examen doen en als je dan niet slaagt je cursusgeld terug krijgen of zit er meer achter?

 • LivestyleXperience

  LifstyleXperience besteedt regelmatig aandacht aan de watersport, in dit geval over de veiligheid op het water.

 • Klein Vaarbewijs of Stuurbrevet

  In Nederland en België kennen we een vaarbewijsplicht voor snelle motorboten. De wetgeving op dit gebied is vrijwel gelijk en de vaarbewijzen worden wederzijds erkend. Er zijn heel wat Belgen met een Nederlands vaarbewijs en omgekeerd.

 • Ongeval Alkmaardermeer

  Alberto Stegenman van het TV programma Onopgeloste zaken probeert duidelijkheid te krijgen over een ernstige aanvaring tussen een politie speedboot en rubberboot.

 • Wildgroei aanbieders onlinecursussen vaarbewijs

  De drempel om een online vaarbewijs cursus te lanceren is erg laag. Voor een paar tientjes heb je al een website met domeinnaam en iedereen die een beetje handig is met een tekstverwerkingsprogramma kan digitaal lesmateriaal in elkaar draaien. 

 • Vaarbewijs, bijna de helft zakt voor het examen

  Telegraaf Vaarkrant woensdag 21 mei 2014, 14:31

  Opleiders voor het Vaarbewijs luiden de noodklok. In een paar jaar is het slagingspercentage voor het Klein Vaarbewijs, verplicht voor boten, groter dan 15 meter en / of die sneller kunnen dan 20 km/u van 75% naar 55% gedaald. De oorzaak? Het theoretische examen toetst nu op 'begrip'.

 • Vaarbewijsexamen lastig maar goed te doen

  Tot een paar jaar geleden was het vrij eenvoudig. Er was een openbare database met alle examenvragen. De vragen stonden in de lesboeken of op een CD-rom en als je deze een paar keer had doorgewerkt, kon je met een gerust hart op examen. De huidige database met examenvragen is volledig vernieuwd en uitgebreid met nieuwe onderwerpen en is niet meer openbaar. 

 • Examen Basiscertificaat Marifonie

  Groepsexamen op afspraak

  Als landelijk examinator voor Marifonie en Marcom-B neemt VBO op afspraak examens af bij verenigingen, bedrijven en vaarscholen op lokatie. Waar en wanneer u wilt. Daarnaast organiseert VBO maandelijks op verschillende plaatsen in Nederland theorie examens. Deze zijn op zaterdag en beginnen om 10.30 uur en staan open voor alle watersporters.

 • Examen vaarbewijs verandert

  Het examen vaarbewijs gaat veranderen. We merken het nu al. Nog niet zo lang geleden bestond het examen uit alleen driekeuze vragen. De laatste tijd zien we steeds meer vierkeuzevragen en stelling vragen. En er worden vragen gesteld over onderwerpen die volledig nieuw zijn, zoals elektriciteit aan boord; serie en parallelschakeling van accu’s, acculaders, kabeldikte enz.

 • Varen op zee, hoe veilig is het?

  Steeds meer mensen gaan de zee op. De plezierjachten worden steeds groter en steeds meer mensen gaan de zee op. Weg van sloten plassen en het wijde water op. Niet alleen richting Wadden of Noordzee maar ook de Middellandse zee is erg in trek.

 • Internationaal vaarbewijs

  De officiële naam voor het internationaal vaarbewijs is International Certificate of Competence (ICC) . Het is van belang als u in het buitenland gaat varen, ongeacht het type boot.

 • De nieuwe generatie marifoons

  Een kwestie van programmeren

  Vroeger had je een binnenvaart- of een zeevaartmarifoon. Dat waren twee verschillende apparaten met duidelijk verschillende schakelingen.