Nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de watersport? Houdt u dan onze nieuwspagina in de gaten of schrijf u hiernaast in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Nieuwsarchief

 • Wanneer heb je een vaarbewijs nodig??

  Als ik op de haven aan mijn bootje werk, hoor ik regelmatig discussies over het vaarbewijs. De een zegt dat iedereen die met motorboot of zeilboot of roeiboot het water op gaat een vaarbewijs nodig heeft. De ander beweert dat het alleen geldt voor snelle motorboten en ze hebben allebei gelijk. Hoe zit het nu precies?

 • Cursus Vaarbewijs in 1 dag

  All-in; boek, online en mondelinge instructie

  De VBO eendaagse cursus is een combinatie van zelfstudie (cursusboek), online cursus en mondelinge instructie. De instructeur neemt in een dag globaal de leerstof met je door zodat je inzicht krijgt in wat je te wachten staat. Daarna ga je zelf met het boek en/of onlinecursus aan de slag. 

 • Haal nu je vaarbewijs

  Nu is het moment om je vaarbewijs te halen:

  • De tweedehands boten zijn nog nooit zo goedkoop geweest.
  • In bijna alle havens is volop plaats.
  • Overal volop boten te huur.
  • Prima opleidingen en niet duur.
  • Nog steeds geen praktijk examen.
 • Opleiding Instructeur Klein Vaarbewijs

  Opleiding Instructeur Klein Vaarbewijs

  VBO begint 2017 met een vernieuwde opleiding tot instructeur Klein Vaarbewijs. De opleiding is bedoeld voor enthousiaste watersporters die hun kennis graag willen delen met andere vaak beginnende watersporters.

 • Online watersportcursussen

  Online examentrainers, prima hulpmiddel maar geen cursus

  Een examentrainer is een handig hulpmiddel bij zelfstudie of bij een mondelinge cursus. Heb je het boek of de cursus helemaal doorgewerkt, kun je met de examentrainer je kennis verdiepen en/of op peil houden.

 • Goede voornemens

  Koop een boot!

  Tweedehands boten zijn nog nooit zo goedkoop geweest. Voor een paar duizend euro koop je een leuk bootje. Het is even zoeken maar er is een groot aanbod van zeil- en motorboten in de prijsklasse van € 1.000,- tot € 10.000,-.

 • Klein Vaarbewijs of Stuurbrevet?

  Kies je voor snelheid dan weet je dat je vaarbewijsplichtig bent. Maar je heb keuze. Je kunt kiezen voor het Nederlandse Klein Vaarbewijs of voor het Belgische Stuurbrevet.

 • Slaaggarantie

  Wat opvalt bij Watersportcursussen.nl is dat ze al jaren een 100% slaaggarantie geven en de vraag is hoe kan dat. Is het een kwestie van je aanmelden voor een vaarbewijscursus, een week later examen doen en als je dan niet slaagt je cursusgeld terug krijgen of zit er meer achter?

 • Vaarbewijsplicht voor de pleziervaart

  Alleen voor snelle boten

  Voor jachten (pleziervaart) tot 15 meter geldt alleen een vaarbewijsplicht voor boten die sneller kunnen varen dan 20 km/uur. Voor deze categorie geldt ook een registratieplicht.

 • De belangrijkste vaarregels

  De belangrijkste vaarregels

  Op het water gelden andere voorrangsregels dan op de weg. Rijkswaterstaat heeft ze in de brochure Regels en tips voor een veilige recreatievaart op een rijtje gezet.

 • Minimum kennis van een boothuurder

  Minimum kennis van een boothuurder

  In Nederland hoef je pas een vaarbewijs te hebben als je een boot vaart van meer dan vijftien meter. Dat wil zeggen dat je in Nederland zonder papieren bijna iedere huurboot meekrijgt. Maar toch, je moet iets weten van varen voordat je verantwoord het water op kunt, ook als je geen vaarbewijs hebt. Wat is de absolute minimumkennis?

 • Klein Vaarbewijs of Stuurbrevet

  In Nederland en België kennen we een vaarbewijsplicht voor snelle motorboten. De wetgeving op dit gebied is vrijwel gelijk en de vaarbewijzen worden wederzijds erkend. Er zijn heel wat Belgen met een Nederlands vaarbewijs en omgekeerd.

 • Ongeval Alkmaardermeer

  Alberto Stegenman van het TV programma Onopgeloste zaken probeert duidelijkheid te krijgen over een ernstige aanvaring tussen een politie speedboot en rubberboot.

 • Wildgroei aanbieders onlinecursussen vaarbewijs

  De drempel om een online vaarbewijs cursus te lanceren is erg laag. Voor een paar tientjes heb je al een website met domeinnaam en iedereen die een beetje handig is met een tekstverwerkingsprogramma kan digitaal lesmateriaal in elkaar draaien. 

 • Vaarbewijs, bijna de helft zakt voor het examen

  Telegraaf Vaarkrant woensdag 21 mei 2014, 14:31

  Opleiders voor het Vaarbewijs luiden de noodklok. In een paar jaar is het slagingspercentage voor het Klein Vaarbewijs, verplicht voor boten, groter dan 15 meter en / of die sneller kunnen dan 20 km/u van 75% naar 55% gedaald. De oorzaak? Het theoretische examen toetst nu op 'begrip'.

 • Vaarbewijsexamen lastig maar goed te doen

  Tot een paar jaar geleden was het vrij eenvoudig. Er was een openbare database met alle examenvragen. De vragen stonden in de lesboeken of op een CD-rom en als je deze een paar keer had doorgewerkt, kon je met een gerust hart op examen. De huidige database met examenvragen is volledig vernieuwd en uitgebreid met nieuwe onderwerpen en is niet meer openbaar. 

 • Examen Basiscertificaat Marifonie

  Groepsexamen op afspraak

  Als landelijk examinator voor Marifonie en Marcom-B neemt VBO op afspraak examens af bij verenigingen, bedrijven en vaarscholen op lokatie. Waar en wanneer u wilt. Daarnaast organiseert VBO maandelijks op verschillende plaatsen in Nederland theorie examens. Deze zijn op zaterdag en beginnen om 10.30 uur en staan open voor alle watersporters.

 • Examen vaarbewijs verandert

  Het examen vaarbewijs gaat veranderen. We merken het nu al. Nog niet zo lang geleden bestond het examen uit alleen driekeuze vragen. De laatste tijd zien we steeds meer vierkeuzevragen en stelling vragen. En er worden vragen gesteld over onderwerpen die volledig nieuw zijn, zoals elektriciteit aan boord; serie en parallelschakeling van accu’s, acculaders, kabeldikte enz.

 • Varen op zee, hoe veilig is het?

  Steeds meer mensen gaan de zee op. De plezierjachten worden steeds groter en steeds meer mensen gaan de zee op. Weg van sloten plassen en het wijde water op. Niet alleen richting Wadden of Noordzee maar ook de Middellandse zee is erg in trek.

 • Elke schipper moet bekwaam zijn

  Elke schipper moet bekwaam zijn

  Bekwaam

  Binnenvaart Politiereglement Artikel 1.09. Een schip mag niet varen indien het sturen niet wordt verricht door een daartoe bekwaam persoon. Dit geldt voor alle schepen en het is een van de weinige regelingen zonder uitzondering.

 • Internationaal vaarbewijs

  De officiële naam voor het internationaal vaarbewijs is International Certificate of Competence (ICC) . Het is van belang als u in het buitenland gaat varen, ongeacht het type boot.

 • De nieuwe generatie marifoons

  Een kwestie van programmeren

  Vroeger had je een binnenvaart- of een zeevaartmarifoon. Dat waren twee verschillende apparaten met duidelijk verschillende schakelingen.