Voorrangsregels op het water

Op het water zijn de regels anders dan op de weg. Eén ding is wel hetzelfde, de grootste ongelukken krijg je bij twijfel.

Kennis

Op het water gebeuren veel ongelukken omdat men de regels niet kent. Hetzelfde gebrek aan kennis veroorzaakt ook veel irritatie. Voorbeeldje; een flinke zeilboot is aan het opkruisen en een motorboot vaart gestrekte koers stuurboordzijde. De man in het motorboot kent maar één regel en dat is, een zeilboot heeft voorrang op een motorboot. De zeilboot komt steeds dichterbij. De schipper van de zeilboot weet dat de motorboot, die gestrekte koers stuurboordzijde vaart, voorrang heeft maar hij wil ook zolang mogelijk genieten van de wind om een lang rak te kunnen maken. De man in de motorboot wordt zenuwachtig; hij kan niet naar rechts uitwijken want daar is de wal en ook niet links want dan knalt hij tegen de zeilboot. Hij gaat zich vreselijk opwinden over het asociale gedrag van de zeilboot. De schipper van de zeilboot is zich van geen kwaad bewust en houdt nauwlettend de motorboot in de gaten. Op het moment dat er gevaar voor aanvaring ontstaat, gaat de zeilboot overstag en draait de andere kant op. Op het zelfde moment draait de motorboot, die ook het gevaar zag aankomen, toch maar naar links en ze knallen bijna tegen elkaar. Gevolg veel gevloek en getier en tegenstelling zeilers - motorbootvaarders is weer een stuk aangescherpt. In dit geval is de motorboot fout want als je voorrang hebt, moet je koers en snelheid behouden. Voor hetzelfde geld gaat de zeiler in de fout en vaart door omdat hij er van overtuigd is dat hij voorrang heeft. De regel ‘gestrekte koers stuurboordzijde' is van november 2004 en heel wat mensen zijn er nog niet van op de hoogte. 

Spelregels

Als je het water op gaat, moet je de regels kennen. Als je ze niet kent, verpest je het plezier voor jezelf voor anderen. Een aanvaller bij voetballen die de regels niet kent en steeds buiten spel staat, wordt simpelweg niet meer opgesteld.

Basiskennis

Ook als je niet vaarbewijsplichtig bent, moet je de regels kennen. Tegenwoordig hebben we de opleiding Watersport Certificaat. Een schitterende eendaagse opleiding waarbij je in één zaterdag de belangrijkste regels leert.