Valse vaarbewijzen, FRAUDE LOONT NOOIT, iedereen kan het vaarbewijs halen.

Met de regelmaat van de klok duiken er berichten op over fraude met vaarbewijzen. Nog niet zo lang geleden las ik onderstaand persbericht.

Persbericht

De Rotterdamse politie heeft drie mensen aangehouden op verdenking van fraude met vaarbewijzen, het rijbewijs voor de Nederlandse wateren. Twee van de verdachten werkten bij de ANWB. De verdachten verkochten de bewijzen voor 125 tot 1000 euro illegaal door, voornamelijk in uitgaansgelegenheden. Normaal moet je daarvoor een vaarexamen afleggen. 33 mensen hebben een illegaal vaarbewijs gekocht.
Na de ontdekking zijn 80 kopers van nieuwe vaarbewijzen ondervraagd. Dertien hadden een illegaal vaarbewijs gekocht en kregen elk 400 euro boete. De twee aangehouden medewerkers van de ANWB zijn inmiddels ontslagen. Volgens de Zeehavenpolitie in Rotterdam heeft de fraude waarschijnlijk jaren geduurd. In samenwerking met de ANWB onderzoekt de politie of er nog meer vaarbewijzen illegaal zijn doorverkocht. 

Beter geen vaarbewijs dan een vals vaarbewijs

De politie kan net als bij het rijbewijs het vaarbewijs online checken. Als het nummer niet in de database voorkomt, krijgt u een bekeuring wegens het varen zonder geldig vaarbewijs (€ 360,-) plus een bekeuring wegens fraude (€400,-). 

Iedereen kan het Vaarbewijs halen

Als u een cursus volgt bij Vaarbewijsopleidingen (VBO) en u maakt alle opgaven dan slaagt u altijd. Dat geldt voor Klein Vaarbewijs 1 maar ook voor Klein Vaarbewijs 2 . Bovendien is er nog de Belgische variant, het Stuurbrevet, dat is veel meer praktisch. Ook oudere mensen die het leren min of meer verleerd zijn, kunnen bij VBO terecht. Hetzelfde geldt voor mensen met leerproblemen zoals dyslectie. Vrijwel iedereen die een VBO cursus gevolgd heeft, slaagt de eerste keer. Het blijft voor ons een raadsel waarom er nog steeds mensen zijn die veel geld uitgeven aan dure maar waardeloze valse vaarbewijzen.