Noodknop (distress) op marifoon werkt niet

Distress knop

Vrij alle marifoons van de laatste decennia zijn voorzien van een distress knop, speciaal bedoeld voor gebruik op zee.

Mocht je op zee in een levensbedreigende situatie verzeild raken, kun je door deze knop een paar seconde ingedrukt te houden digitaal de kustwacht alarmeren. Dat geeft een goed gevoel van veiligheid.

Het werkt niet

Je kunt als particulier de knop niet uitproberen want als het werkt, zend je een vals alarm uit en wordt de kustwacht gealarmeerd met alle mogelijke gevolgen van dien. Bij Vaarbewijsopleidingen (VBO) kunnen ze dat in een beveiligde proefstelling wel. Bij vrijwel alle marifoons die keurig volgens de regel voorzien zijn van het verplichte ATIS nummer werkt de knop niet. Op zich logisch want door het ATIS nummer te installeren, voldoet de marifoon aan alle voorwaarden die aan een binnenvaartmarifoon gesteld worden. Dus geen DSC (digitale berichten), geen dual/triple watch en op de meeste kanalen geen hoog vermogen.

Specifiek probleem voor de watersport

Voor de beroepsvaart is het geen probleem. De binnenvaartscholen leiden op voor de binnenvaart en zeevaartscholen voor de zeevaart. Bij de pleziervaart zien we steeds meer schepen die op het binnenwater varen maar ook regelmatig de zee op gaan en omgekeerd.

Oplossing

Als je een beetje handig bent in programmeren, kun je via het menu de ATIS uit en aan zetten. ATIS aan → binnenvaartmarifoon, ATIS uit → zeevaartmarifoon. Om digitale berichten te kunnen uitzenden, moet de marifoon nog wel voorzien worden van een MMSI nummer.
Je kunt ook twee marifoons aanschaffen, een met een ATIS nummer voor het binnenwater en met een MMSI nummer. Je krijgt alleen een MMSI nummer als je in het bezit bent van het certificaat Marcom-B.