Internationaal vaarbewijs

De officiële naam voor het internationaal vaarbewijs is International Certificate of Competence (ICC) . Het is van belang als u in het buitenland gaat varen, ongeacht het type boot.

Als u in het buitenland gaat varen, is het raadzaam u goed te informeren over de algemene en specifieke regels en voorschriften die in bepaalde landen gelden. De ANWB geeft op haar website uitgebreide informatie over varen in het buitenland, welke papieren en verzekeringen nodig zijn en welke specifieke regels per land gelden. 

Internationaal Certificaat van Competentie (ICC)

Veel Europese landen hebben met elkaar afgesproken (resolutie 40 UN/ECE/Sc 3) dat bezoekende watersporters voor zeil- en motorboten een Internationaal Vaarbewijs, het Internationaal Certificaat van Competentie (ICC) moeten hebben. Ook als u in Nederland niet vaarbewijsplichtig bent, kan het zijn dat u in het buitenland wel een vaarbewijs (ICC) moet hebben. 

ICC geïntegreerd in Klein Vaarbewijs

Het ICC wordt sinds 1 januari 2010 afgegeven door VAMEX. Vanaf dezelfde datum is het ICC integraal opgenomen in het Klein Vaarbewijs op credit card formaat. De afgifte van een papieren ICC door de ANWB is vervallen.

Twee versies:
ICC Inland waters in combinatie met het Klein Vaarbewijs 1;
ICC Inland + Coastal waters in combinatie met het Klein Vaarbewijs 2.
Voor mensen die geen Klein Vaarbewijs hebben maar wel een diploma Theoretische Kustnavigatie (TKN) van het Watersportverbond bestaat de mogelijkheid een los ICC Coastal waters op credit card formaat bij de VAMEX aan te vragen.