Examen Klein Vaarbewijs in 2020

Het CBR neemt de vaarbewijs examens voor de beroepsvaart af en vanaf 1 januari 2020 neemt het CBR ook de recreatievaart examens af. Het gaat hierbij om het Klein Vaarbewijs 1 en 2 en het Groot Pleziervaartbewijs 2.

Kandidaten die voor 15 december 2019 een recreatievaarbewijs willen halen, kunnen het examen afleggen op een van vijf examenlocaties van de VAMEX. Vanaf 1 januari 2020 vinden de examens op een van de 20 CBR-locaties plaats.
Let op: van 15-31 december 2019 worden er geen examens afgenomen.

De inhoud van de examens blijft hetzelfde.
Vanaf 2020 verzorgt het CBR tevens de uitgifte van de Klein Vaarbewijzen 1 en 2 voor de recreatievaart. Het Klein Vaarbewijs blijft gekoppeld aan het internationaal recreatie vaarbewijs, het International Certificate for operators of pleasure Craft (ICC). Klein Vaarbewijs 1 is gekoppeld aan het ICC inland waters en Klein Vaarbewijs 2 aan het ICC inland and coastal waters. 

Het enige wat verandert is het aantal examenlocaties, dat gaat vijf naar twintig.
U kunt in 2020 dus dichter bij huis het examen Klein Vaarbewijs af leggen.

Voor het overige blijft alles hetzelfde

  • De inhoud van het examen blijft hetzelfde.
  • De vorm blijft hetzelfde, het blijft een computer examen.
  • Er komt voorlopig geen praktijkexamen.
  • Het vaarbewijs blijft levenslang geldig.
  • In geval van diefstal of verlies van het pasje kunt u gewoon een nieuw pasje aanvragen, ook als het om een oud (VAMEX) pasje gaat.
  • Als u in 2019 geslaagd bent voor het VAMEX examen en u hebt vanwege uw te jonge leeftijd nog geen pasje aangevraagd, kunt u als u 18 bent, het pasje aanvragen bij het CBR. Het examenresultaat is onbeperkt geldig.
  • De gezondheidseisen en gezondheidsverklaring blijven qua inhoud gelijk.

 
Het is even wennen dat we vanaf 2020 naar het CBR moeten voor een examen Klein Vaarbewijs. We verwachten weinig problemen. U kun meer informatie vinden op https://www.cbr.nl/nl/zoekresultaten.htm?query=Klein+Vaarbewijs